traductor

dijous, 14 de gener del 2016

Què és FENG SHUI?

En motiu del proper curs sobre FENG SHUI TRADICIONAL, que faré en col·laboració amb l’ Associació ECOSALUT en el marc de cursos, tallers i xerrades de Sallent, he cregut oportú publicar aquest article. Espero que sigui del vostre interès!




El Feng Shui tradicional (Xinès).

Feng Shui significa VENT (Feng) i AIGUA (Shui). Es tracta d’un antic sistema filosòfic d’origen Taoista basat en la ocupació conscient i harmònica de l’espai, amb la finalitat d’aconseguir una influència positiva sobre les persones que hi viuen.


Jardí oriental, basat en el Feng Shui Tradicional.




Els cinc elements


Originalment era una forma de coneixement que estudiava els canvis que succeïen en la natura, el clima i els astres. Els seus orígens són variats segons les fonts; pot agafar la simbologia del Ching (Llibre dels Canvis) o incorporar 
el Wa Ching (els cinc elements).









Construcció Imperial.

Per l’Imperi Xinès esdevenia un assumpte d’estat i únicament les construccions imperials i alguns nobles tenien accés a la seva aplicació. Amb la instauració de la República va estar pràcticament prohibit. Provocant que en l’actualitat els centre de difusió del Feng Shui es situïn a Hong Kong, Taiwan i Malàcia.  En l’època dels 70 el Feng Shui es va popularitzar a nivell mundial apareixent altres maneres d’aplicar-lo que s’allunyaren de la seva arrel mes tradicional.







Luo Pan, nom de la brúixola utilitzada
en el Feng Shui.

El Feng Shui tradicional es basa en l’existència del Chi (energia vital) en que el seu flux es modifica per la forma i la disposició de l’espai, l’orientació (punts cardinals), els canvis temporals... Posant èmfasis també en l’estudi de les formes, colors i l'estructura de la vivenda. Te en compte les muntanyes, rius, carrers de la zona... La ubicació de les diferents habitacions (cuina, bany, zona de trebal...). 
També es tenen en compte les constel·lacions en relació a la finalització de la construcció de la vivenda , així com  la data de naixement de les persones que hi viuen, basant-se en el Quadrat Màgic del I-Ching per calcular les 
estrelles voladores”, representades pel moviment cíclic del temps. Tot i que als anys 70 va canviar, 
actualment es tendeix a considerar-ho de forma conjunta 
igual que es feia en l’antiguitat.




Ba-gua, vuit trigrames.




En relació a l’orientació, el Feng Shui ho te en molta consideració, ja que cada Punt Cardinal emana una energia determinada, la seva interpretació es basa primàriament en el símbol anomenat ba-gua (vuit trigrames).








Guardians Celestials.
En relació a la col·locació dels objectes, mobles o decoració d’una casa; te molt en compte els anomenats “Guardians Celestials ( el Drac, el Tigre, la Tortuga, el Fènix i la Serp). La llegenda ens explica que aquets guardians deriven de les antigues constel·lacions que dividien el cel en cinc sectors, representats en el Lö Hsu (Mapa del Riu Lo). Aquets guardians es disposen en forma de creu: la Tortuga al darrere, el Fènix davant, el Drac a l’esquerra, el Tigre a la dreta i la Serp al centre (perquè representa 
a qui es dirigeix l’estudi).





Un dels aspectes que també te en compte el Feng Shuy és el Yin-Yang; es tracta de la dualitat en totes les coses que existeixen en l’univers. 
El Yin-Yang ens descriu les dues forces fonamentals oposades i complementaries existents a tot arreu. 
El YIN és el principi femení, la terra, la foscor, la passivitat i l’absorció. 
El YANG és el principi masculí, el cel, la llum, l’activitat i la penetració. 


Basant-nos en aquesta idea, cada ser, objecte o pensament posseeix un complement del que depèn per la seva existència, y que a la vegada, existeix dins ell mateix; és a dir: tot està en continua transformació.  
Els canvis constants d’interacció entre el Yin i el Yang donen lloc a l’infinita varietat de patrons de la vida, aquesta taula exemplifica la necessitat bàsica de cada principi:





En l’actualitat existeixen diferents exemples d’edificis construïts en base al Feng Shui; hi ha moltes empreses que l'utilitzen pre crear un millor ambient de treball, i cada vegada mes arriba a les persones anònimes que l'utilitzen per armonitzar les seves llars.



Banc de Hong Kong



Oficina harmonitzada amb Feng Shui.
















Banc de Shangai.




Exemple d'habitació infantil.


Jardí privat.
Sala menjador privada armonitzada amb Feng Shui.

En resum, el Fengh Shui és un art mil·lenari que ens ajuda a mirar casa nostres des d’una altre perspectiva. A entendre la importància que tenen els objectes que ens envolten. En com ens influencia el fet de viure en un lloc concret, d’una manera concreta. El Feng Shui ens ensenya quines són les mesures que hem de prendre per millorar i potenciar energèticament la nostre llar, el nostre lloc de treball... i obtenir-ne a l’hora, un benefici per a tots els que hi convivim.


Si t'interessa el Feng Shui i en vols aprendre les bases per poder-lo utilitzar a casa teva i beneficiar-te del que això suposa; et recomano aquest curs:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada